OUR WORK

PRIVATE RESIDENCE
DES MOINES, IOWA
The residence is located within the periphery of downtown Des Moines and occupies 3,800 sf of the uppermost floor of a historic warehouse. The space spans along two sides of the building, and large existing windows bring daylight and views of the surrounding skyline. While the client chose to reside here for the activity of urban living, they still desired a sense of calm in their home. To that end, a dark compressive filter was employed to separate the urban hustle from the light and quiet within.
PRIVATE RESIDENCE
IOWA CITY, IOWA
This contemporary interpretation of a traditional farmhouse mixes forms, materials, and spaces to carefully layer new and old. Two 18-foot gable forms are connected by a glassy central circulation core. Porches surround three sides of the main level to extend the living space and shade the south façade. 2011 AIA IOWA DESIGN AWARD | 2013 AIA CENTRAL STATES DESIGN AWARD | 2014 AIA IOWA SUSTAINABLE DESIGN AWARD
PRIVATE RESIDENCE
DAKOTA DUNES, SOUTH DAKOTA
This home’s open floor plan keeps this growing family connected with each other and to the surrounding river valley. The house is organized into two wings – public and private – with a central connecting spine. A butterfly roof caps the house and is designed to address, but not conform to, the subdivision’s design guidelines. Prior to joining Neumann Monson, Khalid Khan acted as Project Designer for the project. (Firm of Record: Herbert Lewis Kruse Blunck)
FORT DES MOINES RENOVATION
DES MOINES, IOWA
This three phase renovation will transform a historic army campus into multi-family housing units. Former barracks buildings will be transformed into two-story, two bedroom living units, while the stable buildings will be converted into one bedroom units. Sustainable design features include a photovoltaic array and on-site stormwater management. It is anticipated that historic tax credits will aid in the renovation of these buildings.
PRIVATE RESIDENCE
IOWA CITY, IOWA
Many commercial trades have been housed within this early 1900’s building. The new program called for the space to be a combination residence – office. The space was stripped to expose the essence of the original shell: rustic ceiling joists, undulating brick walls and a concrete floor rich with patina. These elements supplemented by new finishes create a study of contrasts.
PRIVATE RESIDENCE
IOWA CITY, IOWA
Located in an established neighborhood, this home epitomizes the value of good craft. The home is composed of three simple gable forms situated on a stone base. All stone and brick used throughout the project is reclaimed.